Een bijzondere band tussen Mobron en Beresteijn

7 september, 2013 Uit Door Hans

Op 8 Oktober 1941 wordt Hermanus Mobron (mijn opa) op transport gezet naar AEG in Berlijn. Op zich niet bijzonder want er zijn natuurlijk honderden voor hem en na hem gegaan. Hij is echter niet alleen, samen met gaat Petro Louis Josias Bruno Beresteijn. Ook dit is nog allemaal normaal, tot ik de kaart eens goed bekijk. De adressen 3de Helmerstaat en Sloterkade liggen niet ver bij elkaar vandaan. Maar dan, onder de kop begunstigde staan twee namen: Mevr. A. Mobron van Kerkwijk (mijn oma) en Mevr. H. Beresteijn van Kerkwijk. Na wat rond bellen binnen mijn familie (broers van mijn vader en vader zelf) kom ik er achter dat zij deze man en vrouw niet kennen.

Er zit dus niets anders op om de tak Kerkwijk eens te gaan onderzoeken. En wat blijkt, het zijn twee achter nichten van elkaar geweest. Mogelijk hebben zij dit nooit van elkaar geweten, de wereld is klein.

Mijn opa is overigens teruggekomen en meneer Beresteijn ook. Hij gaat scheiden eind 1945  en her trouwd en vestigt zich in Zaandam, waar hij uiteindelijk overlijd.

transport kaart opa Mobron