De oorsprong van de achternaam

Als je de achternaam leest of hoort is de oorsprong eigenlijk heel voor de hand liggend het is Frans. Een tweede gedachten, zeker voor de mensen die Frankrijk een beetje kennen zou Montbron zijn. Echter dit blijkt niet te kloppen, Mobron is schrijf verbastering van Monbron, wat weer een verbastering is van Monbrun3. De oorsprong van de naam Monbrun vinden wij in het Franse departement Gers (regio Midi-Pyrénées).

Hoe de naam Monbron vanuit het Zuid Franse departement naar het noorden is gekomen weet ik niet. Ergens zal dat vast beschreven zijn, maar gezien de taal, voor mij niet te begrijpen, ik kan u wel vertellen vanaf huidige Luik en verder naar het Noorden.

De naam Mobron kent zijn oorsprong in Groot prinsendom Liege op 10 9bris 1668 (9 november 1668). Op deze datum word gedoopt en is waarschijnlijk ook geboren Joannem Michielem Monbron , zijn ouders Michiel Monbron en Margareta Hanson.

Het is Joannem Michielem, die uiteindelijk zal zorgen voor onze huidige naam Mobron. Hij reist voor zijn 19 verjaardag via Visee naar Amsterdam om aldaar in de Confessieregisters terecht te komen. Hier vinden wij de tot op heden aller eerste registratie1 van zijn en onze naam Mobron, we tekenen 22 september 1689. In de 17de eeuw schreef men zoals men het hoorde en hierdoor is de n vervallen in de naam. Ook in het heden als men in Frankrijk Monbron zegt, zal je Mobron verstaan.

En met deze aantekening luid hij een nieuwe naam in, in Nederland. Behoudens een aantal losse tijdelijke registraties van Mobrons die naar andere landen reizen zijn er geen andere Mobrons te vinden en is Mobron een oer Hollandse naam met Frans tintje.