Drama’s

Bij het maken van een stamboom ontkom je niet aan de constatering van allerhande drama’s of zaken waarvan je achter je oren gaat krabben onder de mom “Hoe zit dit”. Bij het uitzoeken van sommige zaken voelt het zeer luguber aan.

Rijkenberg, nachtmerrie van iedere ouder.

Zo had ik in het verleden al een mail gehad van een ander persoon die bezig was met een verhalenboek over zijn familie. Hij was een voorval aan het uitzoeken over een gezin Mobron met een molen en verdrinking. Dat was 4 jaar geleden in 2013 aan het begin van mijn onderzoek. Recent was ik met Anneke aan het bellen en zij wees mij op een verhaal van een Mobron die een molen had gegeven aan zijn schoonzoon. Ik kende ondertussen wel Piet Mobron die een molen had, maar geen schoonzoon.

Vraag mij niet waarom, maar op een gegeven moment begon ik eens te zoeken naar “Molen en Rijkenberg” een van onze aangetrouwde familienamen, en er kwam een artikel naar voren uit de molen database. Conclusie meneer¬†Rijkenberg heeft dus een molen gehad en een simpele zoekopdracht bij het Waterland Archief, Oude Kranten, gaf inderdaad de bevestiging van een familiedrama.

Hermanus Rijkenberg(10) en Johannes Rijkenberg (7) hebben beide het leven gelaten op 18 januari 1888 toen zij door het ijs waren gezakt. Link naar het artikel.

[geneanet-embed-individual url=”https://gw.geneanet.org/hmobron_w?lang=nl&n=rijkenberg&oc=0&p=adrianus&type=tree” link_type=”tree” align=”center” /]

Rudolf Mobron 1974, verkeerde plaats op de verkeerde tijd.

Hendrik Mobron, een boefje, maar niet verdiend.

Maria Hendrika Mobron, de verloren zoon.