Oorlogen

Als je gaat lezen over Nederland en oorlogen, zijn er veel meer geweest dan wij op school hebben geleerd. Onze stamboom begint gelukkig op in 1668 en kan het verhaal wat in gekort worden.

Johannem Michelem wordt een jaar na de 2de Engels-Nederlandse oorlog geboren, maar 4 jaar voor weer de vlam in de pan zou slaan voor de 3de Engels-Nederlandse oorlog. De 3de oorlog met de Engelse was ook iets anders dan de 2de. Waar de 2de oorlog voornamelijk op zee werd uitgevochten, was er bij de 3de oorlog ook spraken van land gevechten, waaronder Charleroi, net 50km verderop.

De regio blijft jaren onrustig met oorlogen, tussen Franse, Spanjaarden, Oostenrijkers en Duitsers. Het is nog altijd de vraag, waarom Johannem Michelem naar het Noorden is getrokken via Vise, het zou werk kunnen zijn, maar de onrust in de regio kan ook heel goed een reden zijn geweest voor zijn vertrek. Uit de confessieregisters weten wij dat hij een bij naam had, ’t Waaltje de novo. door kenners van het oude geschrift word met Waaltje aan gegeven dat hij mogelijk klein van stuk was en dit maakte mogelijk voor hem niet geschikt voor het leger.