Zomaar weer eens aan de slag met de stamboom.

15 april, 2019 Uit Door Hans

De afgelopen week was ik zomaar weer eens met de stamboom bezig. Er was niet echt een aanleiding, maar het werd een mooi resultaat. In 1 week 2 vrouwen hun ouders kunnen geven in de stamboom en soms nog met andere familie er bij.

Als een Mobron in Monnickendam wordt geboren en daar ook gaat trouwen voor 1811, dan is het soms een eitje om de geboorte (doop) van zijn vrouw er bij te vinden. Blader in de RK doop boeken en bingo.

Maar er waren er 2 niet te vinden, ook niet bij andere geloven. Het ging om Aaltje Michielz van Heemsbergen en Dirkje Doesburg.

Bij Aaltje werd ik compleet op de verkeerde been gezet, met haar achternaam van Heemsbergen. Dit was een veel gebruikte naam toevoeging als iemand van buiten de stad kwam. U mag gaan zoeken. maar Heemsbergen zal u niet gaan vinden, en nee ook niet met wat variaties in de naam in verband met oude spelling. Het blijkt van Hilsberg te zijn en die vind u wel op de kaart, toen net als onze stamvader in Groot prinsendom Luik. Haar vader Michiel Gerritsz van Hilsbergh en haar Moeder Annetje Jans Pelt wed. van Pieter Cornelz Zoon, tevens getuigen bij het huwelijk van zijn stiefdochter.

Dirkje was nog even wat anders. Doesburg bestaand, maar in Duitsland is er online niet veel te vinden. Maar daar bleek ik achter af niet te hoeven zijn. In het dorp woonden al een Doesburg en die doopte op 21-6-1778 een zoon Cornelis. Dit was Jan Doesburg en Trijntje Dirx, bij het bekijken van hun trouw akte, stond al vermeld da hij weduwnaar was.

Toen Cornelis overleed in 1821 werd dit aangegeven en dat zijn vader uit Montfort kwam! Na de zoek actie verplaatst te hebben richting Montfort en wat ruggespraak met Albert Slaman <= ook uit de stamboom, werd Dirkje al daar gevonden op 24 jan 1763. Haar moeder was Aartie (Aartje) van Beek.

Er was nog een klein dingetje Klaas Houtman. Haar vader werd toch duidelijk als Holtman in de boeken gezet tot zijn dood aan toe. Waarom zijn kinderen allemaal als Houtman, dat zullen wij niet meer weten.